Почистване на зъбите 

Почистването на зъбите се осъществава с различните типове четки – обикновени, електрически, интердентални, конците за зъби и зъбните душове (иригатори)

Четки за зъби

 Желателно е главата на четката за зъби да е съобразена с възможността тя да достигне до всички повърхности на най-крайните зъби. Забележете колко често страдат от кариес крайните зъби! При стриктно съблюдаване правилата за четкане на зъбите почистването с обикновена четка за зъби не отстъпва по ефективност на електрическите четки за зъби.

Конци за зъби

Конците за зъби се използват за почистване на труднодостъпните места, там където не могат да проникнат косъмчетата на четката за зъби. В местата където зъбите контактуват помежду си възникването на кариеса дълго време остава скрито за пациентите и често, когато настъпят първите симптоми вече се касае за много дълбок кариес или дори за пулпит. Въведени между зъбите конците лесно се хлъзгат по техните повърхности. Ако вече има наличен кариес или стари пломби, такива които не са адаптирани добре, тогава конците се късат или разръфват. Старите пломби трябва да бъдат сменени, а новообразуваните кариеси – излекувани.

 Kонците за зъби се състоят от отделни нишки и са навосъчени или без восък. Тези, които са навосъчени по-лесно се поставят в междузъбното пространство и се препоръчват при пациенти с много плътни междузъбни контакти (основно при млади пациенти). Конците без восък имат по-добра диагностична функция тъй като по-лесно задържат в местата където се развива кариес или на места, където пломбите са вече остарели, и не са добре адаптирани. Има специални конци, чиято работна част е разрехавена и прилича на четка (Brush & Floss; SuperFloss). Повечето конци са допълнително ароматизирани с вкус на мента.

Орални душове (иригатори)

С тяхна помощ е възможно редуциране на плаката и на възпалението на венеца. Промивките могат да се извършват както с обикновена течаща вода така и с антисептични разтвори, което значително повишава ефективността им.Някои зъбни душове добавят към разтвора и въздух, чрез което аерират допълнително бактериалната среда и намаляват патогенния й потенциал.

Повечето от иригаторите могат да се използват в два режима на работа: моноструя за отстраняване на хранителните остатъци и почистване на междузъбните пространства и променлива струя – за допълнително почистване на зъбните повърхности и масаж на венците. Налягането на водната струя се регулира според индивидуалните предпочитания.

Химически контрол върху плаката. Води за уста, пасти за зъби.

Те действат по различни механизми: потискат образуването на плаката, пречат на нейното прикрепване към зъба или я разпадат като по този начин улесняват механичното й почистване. Плакоинхибиращите средства са включени като активни съставки в пасти, разтвори за изплакване (жабуркане или промиване с иригатори), дъвки, таблетки за смучене и др. Тези форми се прилагат от пациента и могат да инхибират само надвенечната зъбна плака. Плаката, която се образува под венеца може да бъде премахната само инструментално от стоматолог.

Води за уста

Трябва да се знае, че изплакването на устата с вода за уста има второстепенно и спомагателно значение на основното механично почистване с традиционните средства – четки, интердентални четки и конци за зъби. Редовното им използване намалява количеството на зъбната плака, подтиска развитието на патогенните микроорганизми, намалява рискът от кариес и от възпаление на венците. Антимикробното им действие помага значително при възпаление на сливиците и допринася за свеж дъх. Някои от водите имат и обезболяваща съставка.

Пасти за зъби

 Пастите за зъби могат да се групират в две основни групи: профилактични и лечебни. Основната функция на профилактичните пасти е доброто им плакоизмиващо действие, както и допълнителен внос на флуoр. Ето защо тези пасти трябва да се пенят добре. При лечебните пасти могат да се разграничат няколко групи в зависимост от заболяването. Различават се такива с плакоинхибиращ ефект, противовъзпалителен ефект и протектиращи оралната лигавица. При чувствителни зъби се използват специфични пасти за зъби, които намаляват болковите дразнения. За да бъдете сигурни, че използвате най-подходящата за вас паста за зъби е необходимо да се консултирате с вашия стоматолог.

 Важно е да знаете, че каквато и паста за зъби да използвате, ако не четкате редовно и правилно резултатът няма да е задоволителен. Трябва да имате повишено внимание при използване на избелващи пасти за зъби. За повечето от тях трябва да знаете, че съдържат абразивни съставки, които при по-продължително използване предизвикват абразиране на емайла, оголване на зъбните шийки и чувствителност.

Дъвки

Използването на дъвки може да компенсира донякъде липсата на четка и паста за зъби. Процесът на дъвчене е свързан с повишено образуване на слюнка, която чрез буферния си капацитет нормализира pH в устната кухина и намалява риска от кариес. Използването на дъвки повече от пет минути обаче води до синтезиране на разредена слюнка, която може да води до деминерализация на зъбите и намаляване на тяхната устойчивост. Честото и непрекъснато дъвчене крие рискове и за долночелюстната става – до “разхлабването” й и до възникване на сублуксации. Трябва да се знае, че повечето дъвки съдържат сорбитол, който има лаксативен (разхлабващ) ефект.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *