Кариес и бременност

Бременността е много специална, но и същевременно изпълнена с тревоги част от живота на една жена. Бъдещата майка трябва да се грижи не само за своето здраве, но и за здравето на бъдещото си дете. През деветте месеца на бременността настъпват промени в организма й, част от които засягат и оралното здраве.

Едно от най-големите заблуждения е, че по време на бременност зъбите стават по-крехки и податливи към развитие на кариеси. Това не се дължи на промяна в структурата на зъбите, а е резултат от промяна в хранителната диета и по-специално в повишения прием на въглехидрати. Друга причина е затрудненото четкане на зъбите, поради засиления рефлекс за повръщане.

Кариесът се провокира от недостига на калций в организма на бременната жена, от активацията на микробите на фона на понижения имунитет, а също така от състава на слюнката. Той, както и неговите усложнения, създават редица неприятни проблеми. Близкият контакт на майката и детето през първите месеци от живота му води до инфектирането на детето с майчините микроби, предизвикващи кариеса, а това означава, че на първите зъбки също ще се появи кариес.

Най-честият проблем по време на бременност е гингивитът (възпаление на венците). Характеризира се с подуване, зачервяване и в различна степен разрастване на венците, които обилно кървят при четкане, хранене, а дори и спонтанно. Причината за гингивита по време на бременност са високите нива на циркулиращи хормони в женския организъм и това най-силно се проявява през втория и третия лунарен месец.

Преди се смяташе, че лечението на зъбите по време на бременност не е желателно, но сега вече мнението е точно обратното.

Ако съществува необходимост, бъдещата майка трябва да получи лечение на заболяванията на лигавицата на устната кухина, а също така лечение на кариеса и неговите евентуални усложнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *