Избелване

Причината зъбите да потъмняват е в натрупването на оцветителни агенти от различно естество в тях – пигменти, органични молекули, антибиотици от тетрациклиновата група, кафе, тютюн, безалкохолни напитки, чай, червено вино,оцветители и др. във вътрешната структура на зъбите. В случаи на лечение на корените на зъбите, се стига до оцветяването им е червеникаво-кафяв, понякога и почти черен цвят. Между избелване на зъбите и почистването им от плака и зъбен камък има огромна разлика. Почистването на зъбите с ултразвук и сода (airflow) предшества всяко избелване, тъй като почиства отложените плака и зъбен камък от повърхността им и по този начин осигурява на избелващия агент да достигне до натрупаните пигменти в по-дълбоките слоеве на емайла на зъба. Съществуват основно три вида избелване. Това са:

1.Офис избелване (избелване в кабинета) При него се използва 30-35% карбамиден пероксид под формата на гел. При този метод след покриването на венците с фотополимеризиращ композит, се нанася избелващият гел и се активира със светлина . След избелването гелът се измива или се отстранява с помощта на аспиратор. Процедурата може да се повтори веднага,но не повече от 3-4 пъти. Ефектът е забележим веднага след процедурата, която продължава не повече от 1-1,5 часа. Трайността на ефекта е около 2-3 години.

2.Домашно избелване При него се използва гел карбамиден пероксид в концентрация от 15 до 20%. Необходимо е снемането на отпечатъци от двете челюсти и изработката по тях на точни силиконови шини . В шините се поставя определено количество гел и след това те се поставят върху зъбите. Престоява се с тях 4-6-8 часа, като това може да стане и по време на сън. Процедурата се извършва всеки ден, в продължение на 14-16 дни. При последващо избелване по този метод може да се ползват повторно силиконовите шини. Ефектът на избелване се постига с всеки ден, като е видим след 5-6 ден. Ако е необходимо, може да се продължи избелването с още няколко дни, с оглед на по-добър ефект. Нужно е през ден да се посещава стоматологът, извършващ избелването,за да се предотвратят евентуални усложнения на венците (все пак при това избелване контактът на гела с тях е най-продължителен) и за да се отчете ефекта на избелване по скалата на VITA. Трайността е около2-3 години.

3.Избелване на умъртвени зъби След почистване на каналопълнежната паста, която е довела до оцветяването па зъба, в него се поставя избелващ гел и се активира със светлина, докато се появи желаното избелване. След като това стане, се изработва пломбата.

Ако избелването се прави по указанията на производителя и се спазва процедурата, не се наблюдават негативни ефекти. Понякага се появява свръхчувствителност на зъбите, която трае от един до няколко дни. Третирането на избелените зъби с гел, съдържащ флуор предотвратява или свежда до минимум появата на подобни усложнения.
 

Бондинг

Бондингът представлява метод за естетична корекция на видимата част от съзъбието чрез микромеханично и химично свързване на фотополимер към зъбната повърхност посредством адхезивна техника (бонд). По своята същност той е минимално инвазивен метод и не уврежда зъбите.

Бондингът се прилага при:
– лечение на кариес и възстановяване целостта на предни зъби
– лечение на фрактури на предни зъби
– затваряне на разстоянието (диастема) между горните централни резци
– промяна на формата на зъбите
– промяна в цвета на зъбите
– удължаване на зъбите при повдигане на захапката
– корекция на леки ортодонтски аномалии
– възстановяване на липсващ зъб без изпиляване на съседните зъби във вид на пънчета – адхезивен мост

Протокол на работа:
Зъбът се изпилява минимално (или колкото е необходимо в зависимост от целта), зъбната повърхност се обработва с ецващ агент, който създава микропори – в тях прониква бондът и създава здрава химична и механична връзка. Отгоре чрез нанасяне на подходящи композитни маси с различни цветове и степен на транспарентност се получава желаният резултат за цвят и форма на зъба.

ИМАТЕ НУЖДА ОТ КАЧЕСТВЕНО И БЕЗБОЛЕЗНЕНО ЗЪБОЛЕЧЕНИЕ?