Детската стоматология представлява лечение на кариес на млечни зъби, изваждане на млечни зъби, обработка на зъбните повърхности с минерализиращи и флуоризиращи средства, силанизиране.
Децата под две годишна възраст, също както останалите деца и възрастни, могат да развият кариес. Затова грижите за устната кухина трябва да започнат с поникването на първите млечни зъбки.
Най-често кариесът възниква във възрастта 2–4 год. обикновено е свързана с нощен прием на адаптирано мляко, подсладени сокове, чайове, неконтролируем дневен прием на солети, бисквити, снаксове, лепливи храни и бонбони, които полепват по зъбите на детето и водят до снижаване на pH-то в устата за дълго време. Обикновено първите засегнати от такъв вид кариес, са горните предни зъбки на детето, тъй като те са най – изложени на действието на киселините, а и поникват първи. Лечението на млечните зъбки е задължително, защото те трябва да останат в устата до момента, в който ще поникнат постоянните. Това обикновено се случва в периода 6-12 години.
Профилактичните прегледи трябва да се извършват на всеки 6 месеца , като много важно е първото посещение при стоматолог да стане, когато детето няма оплаквания. Ще Ви бъдат дадени съвети за правилно провеждане на хигиената, информация за флуориране и силанизиране на детските зъбки.
Кариесът на ранното детство (КРД) се дефинира като наличие на една или повече кариозни лезии (с кавитация или без кавитация), липсващи (разрушени от кариес) или обтурирани повърхности на временни зъби при 2-годишни деца. При деца до 3-годишна възраст кариозните лезии по гладките вестибуларни зъбни повърхности се определят като тежък кариес на ранното детство . Лечението на кариеса на ранното детство е изключително важно, защото в тези ситуации са по-застрашени от кариес и постоянните зъби на детето, като има опасност и за нарушаване на захапката. Ранното откриване включва разпознаване на ранните и обратими промени в емайла, а не просто откриването на кухини, които са необратим израз на заболяването.

ИМАТЕ НУЖДА ОТ КАЧЕСТВЕНО И БЕЗБОЛЕЗНЕНО ЗЪБОЛЕЧЕНИЕ?