От първия ден на раждането си детето започва да изследва и изучава околния свят. В началото участват само част от сетивата- обоняние /усещане на миризма , разпознаване на мама/, слух /реагиране на звуци, глас/. В последствие се включват и зрението , осезанието, вкусът. До навършване на една годинка на детето основните средства за изучаване на заобикалящия го свят са ръцете и устата. То опипва съответните интересни предмети и ги слага в уста, за да усети вкуса им. Това е и моментът на поява на първите млечни зъбки, при което има обилно слюноотделяне и необходимост от чесане на венците за успокояване. В този период е силно изразен и сукателният рефлекс, заради който децата най-често смучат биберони-залъгалки, шишета с биберони, пръсти.

С порастването на детето е необходимо то да бъде приучавано към съответните за възрастта навици и да се раздели с тези от кърмаческия период. Това е изключително важно, защото оказва влияние за правилното оформяне на орофациалните структури, изграждане на дъвкателния апарат и развитието на артикулационните структури. Колкото е по-голямо детето, съответно навикът е затвърден и по- трудно се отстранява.

Ще разгледаме най-често срещаните вредни навици:

  • Ползването на биберон залъгалка в бебешка възраст помага да се задоволи нуждата от сукане извън храненето. Успокояво бебето и му помага по-лесно да заспи. След 1,5-годишна възраст биберонът е вече излишен.
  • Шишетата с биберон понякога се използват напълно погрешно. Освен да бъдат нахранени, някои деца се оставят да заспиват с тях или им се предлагат през цялата нощ. Съответно новопоникналите зъбки са почти непрестанно в една „баня“ от въглехидрати и млечни киселини, което води до множествени кариеси и разрушаването им. От друга страна постоянното натоварване на стомахчето с нови порции храна не му дава възможност за необходимия нощен покой.
  • Смукането на пръст е един от най-често срещаните навици. Детето така се успокоява, когато е притеснено, по-лесно заспива.
  • Смукането на долна устна, език бузи обикновено е несъзнателно, прави се и по време на сън.
  • Смукане на дреха, завивка.
  • Гризането на нокти е доста често срещан навик. Обикновено детето го прави когато е притеснено.
  • Скърцането със зъби по време на сън се среща често и при възрастни. Нарича се „Бруксизъм“. Обикновено се проявява в моменти на напрегнатост. Също така в детска възраст това може да е сигнал за наличие на глисти.

Всички вредни навици е добре да бъдат премахнати своевременно. Редно след 1,5 -годишна възраст детето да се раздели с биберона и шишето. То трябва да бъде научено да пие от чаша, а нощните хранения-премахнати. До 3-годишна възраст трябва да се преустанови със смукането на пръстта, защото това ще доведе до сериозна зъбно-челюстна деформация. Гризането на нокти и предмети е нещо, което може да се случи на всяка възраст. От една страна в устата постоянно попадат микроби и замърсявания от ръцете, а от друга може да се наранят и увредят крехките зъбки.

Като заключение трябва да кажем, че вредните навици увреждат и деформират зъбно-челюстния апарат, водят до артикулационни и логопедични проблеми, внасят микроби и инфекции в устата, увреждат зъбите. Те трябва да бъдат своевременно отстранени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *